ceturtdiena, 2010. gada 8. jūlijs

Armēņu tradicionālie apģērbi



Armēņu apģērbs ir ļoti krāsains un daudzveidīgs. Tradicionālā vīriešu tērpa pamats ir vienkrāsains zīda vai kokvilnas krekls ar zemu apkakli un sānu aizdari, un platas bikses no tumšas vilnas vai kokvilnas.

Virs krekla armēņi valkāja svītrainu kokvilnas vai zīda halātu līdz ceļiem - apģērbu ar zemu, stāvu apkaklīti, aiztaisāmu no apkakles līdz jostas vietai ar āķīšiem, vai mazām podziņām. Virs halāta tika valkāts nedaudz garāks tumšas vilnas apģērbs, kuru jostasvietā stipri apjoza šaura josta ar augstu sprādzi.

Rietumarmēnijā pār kreklu valkāja vesti, virs tās - jaku līdz viduklim, ar platām piedurknēm un bez aizdares priekšā. Jostu aizstāja ar plau auduma šalli, kuru aptina ap vidukli vairākas reizes.

Sieviešu tradicionālais apģērbs austrumu un rietumu Armēnijā bija viendabīgs. Virsdrēbes - garš halāts ar izgriezumu uz krūtīm un iegriezumiem zem gurniem. Viduklis vairākos slāņos aptīts ar garu zīda vai vilnas šalli. Neatņemama kostīma sastāvdaļa Rietumu armēņu sievietēm bija izšūtas priekšauts un daudz rotaslietas.

Vīriešu cepurēm bija dažādi stili: kažokādas - Austrumos, trikotāžas un austas - Rietumos. Sievietes galvassega bija sarežģītāka, jo īpaši Austrumu Armēnijā - tie bija savdabīgi "torņīši" no plāna kokvilnas auduma, rotājumiem, tos veidoja vairāki lakatiņi, kas aizsedza daļu sejas. Rietumu armēņu sievietes bieži valkāja bagātīgi rotātas matu stīpas, kam pāri krita plīvurs.

2 komentāri: